Nu finns det ett flygblad! Utdelning med rättsliga förvecklingar.

Den första december gjorde ett litet antal sympatisörer till det här projektet, sju för att vara specifik, en fysisk insats för att stödja HMF-medaljen och ge den exponering i ett speciellt sammanhang. Vi har sympatisörer överallt tack vare att medaljen blivit mer uppskattad – på bredare front – än vi hade förväntat oss. Tisdagen den första december var dagen då övergreppen på Norra kyrkogården i Solna avhandlades i Solna tingsrätt i Stockholm. De sju engagerade personerna befann sig utanför rätten vid öppningsdags med två stora vepor, hälsade förbi- och inpasserande god morgon och gav de som ville ta emot ett enkelt flygblad. Stämningen var god och det blev inga dispyter eller diskussioner. Det var diskret och snyggt.

Några få poliser dök snabbt upp och rörde sig på området och en radiobil cirkulerade flera gånger. Efter en dryg halvtimme blev den som tagit på sig ansvaret för aktiviteten ombedd att följa med för att höras i en polisbil, misstänkt för ”brott mot ordningslagen” för att ha ”arrangerat en allmän sammankomst” då den enkla och anspråkslösa informationsutdelningen inte var tillståndsgiven. Enligt grundlagen har vi mötes- och demonstrationsrätt, något som inte kräver tillstånd. Med hänvisning till ordningslagen kan emellertid vad som helst klassas som allmän sammankomst. Minsann… Personen i fråga blev summariskt förhörd och delgiven misstanke om brott. Situationen på plats var avspänd, och varken aktivisterna eller de närvarande poliserna betedde sig oartigt eller dåligt på något sätt.

Det påbörjades en förundersökning direkt – den sammankallande aktivisten blev kontaktad och hörd angående sina ekonomiska förhållanden några timmar senare – men lite senare lades den ner. En åklagare skulle troligen inte ha lyckats driva ett så fånigt ärende i mål, men även om så hade varit i fallet hade det nog sett tämligen dåligt ut. Seriös media hade kunnat lyfta fram det ganska väl och göra intressanta jämförelser. Hur många andra liknande vänsteraktiviteter ingriper polismakten mot på stan? Skulle man ta itu med Klimat-Greta och diverse gretaproselyter på motsvarande sätt? Om vi inte är ute och cyklar, så blev det inga konsekvenser för Extinction Rebellion som kedjade fast sig och stoppade trafiken i timmar. Om aktivisten hade åtalats och döms hade hans dom och böter kunna ställas i paritet med många andra saker som får passera.

Om Du skulle vilja hjälpa projektet genom att i något passande sammanhang använda Dig av flygbladet, så gör det mer än gärna. Ta antingen hem det och skriv ut det dubbelsidigt och skär det på mitten till A5-format, eller kontakta oss på hmfmedaljen@protonmail.com, så kan vi förmodligen posta en liten mängd.

Uppdatering: Bladet finns att ta hem via en ny flik i menyraden ovan.

1 reaktion på ”Nu finns det ett flygblad! Utdelning med rättsliga förvecklingar.”

  1. Jan-Ola Gustafsson

    Tack för detta suveräna initiativ i ett land som fungerar som i det gamla romerska ordspråket: LAGEN RUTTNAR I DET LAND DÄR STATEN STYRS AV RÖVARBAND!

    Jan-Ola Gustafsson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *